Viimeinen puristus

Tämän päivän tekstistä kiitän happierwhenreadingia ja kirjapalloa.

Hyvää Naistenpäivää kaikille!!

***

Viimeinen puristus

Irmeli tuijotti sähköpostia. Hän oli tarkistanut asian paikkansapitävyyden useasta lähteestä. Jopa twiitannut siitä ja ihmiset olivat vahvistaneet, että kyllä se näin oli.

Irmeli yritti hengittää syvään, mutta kurkkua kuristi eikä rintakehä suostunut laajentumaan.

Hänellä olisi vain runsaat kymmenen tuntia aikaa. Aamukahdeksalta pitäisi olla kampaajalla ja meikissä. Miksi kukaan ei ollut kertonut tästä hänelle aiemmin. Irmeli klikkasi takaisin google-hakuun. Hän luki aiheesta muutaman artikkelin. Sitten hän haki uudelleen käytösopaskirjan hyllystä. Hän oli saanut sen ylioppilaslahjaksi, mutta ei ollut koskaan viitsinyt avata sitä aiemmin. Harvemmin sitä tuli tällaisia tilaisuuksia. Yliopistolta hän oli saanut tehtävälistan, mutta siinä ei ollut mainittu tästä mitään. Kirjakin vahvisti tiedon.

Irmeli teki toisen haun, mutta ei löytänyt mitään verkkosivustoa, jolla olisi ollut oikoratkaisu tähän. Monessa artikkelissa oli sanottu, että sellaisten käyttämistä rinnastettiin plagiointiin.

Irmeli itkeä tirautti, mutta kuten kaikkina muinakin hankalina hetkinä tekstin ääressä, hetken kuluttua hän pyyhki silmänsä ja ryhtyi töihin. Ukulele vai piano, hän mietti. Säestystä ei saanut olla mukana, mutta kenties pianolla olisi kuitenkin helpompi saada melodia selväksi.

Irmeli luki uudelleen suuntaviivat ja haki eteensä verkkosivuston, jolla saattoi soittaa pianoa. Oli vanhempien olohuoneessa ihan oikeakin piano, mutta sen käyttö herättäisi koko talon. Muut olivat jo nukkumassa, että jaksaisivat huomisen. Ja jos hän käyttäisi pianoa, kaikki tietäisivät, ettei hän ollut tähän valmis. Kaikki asunnossa ja koko pihassa ja kaupunginosassa tietäisivät.

Irmeli nielaisi paniikkinsa, tunki nappikuulokkeet korviinsa ja alkoi säveltää.

Perhana, sen piti vielä rimmatakin! Mikä muka rimmasi diskurssin kanssa? Konkurssi? Syntaksin? Kimppataksi? Ja minkä takia hän olikaan käyttänyt Chomskya lähteenä yhdessä artikkelissa. Eihän se passannut lainkaan tähän runomittaan!

Kello lähenteli kuutta, kun melodia oli kohdillaan. Irmeli tuskaili sävellajin kanssa, sillä ei löytänyt mistään tietoa, vaikuttaisiko se jotenkin väitöksen kulkuun tai lopulliseen kokonaisuuteen. Nuotit saivat olla mukana, de Saussuren kiitos. Mutta saisiko lisäpisteitä, jos sen esittäisi ilman nuotteja? Sitäkään tietoa internet ei tarjonnut. Entä pitäisikö ääni avata väitösvalvojan ja vastaväittelijän läsnäollessa, vai voisiko hän livahtaa vaikka vessaan luentosalin lähellä?

Irmeli kiskoi nappikuulokkeet korviltaan ja kuuli vihdoin oman sydämensä jylinän. Hän odotti, että se hidastui melkein normaalille tasolle. Hän ei muistanut, milloin viimeksi verenpaine olisi ollut kunnossa väitöskirjan työstämisaikana. Kenties se joskus palaisi leposykkeelle.

Puolitoista tuntia aikaa. Irmeli pani maate selälleen päiväpeitteelle ja tuijotti hetken katon pahvimassalaattoja. Sitten hän sulki silmänsä. Nuotit, sanat, viivastot ja tietokoneen osoittimen välkkyvä, sanoja vaativa pystyviiva vilisivät hänen silmissään. Silmälihakset eivät ottaneet rentoutuakseen vaan luomet räpsyivät ja Irmeli tunsi, miten hänen silmänsä pyörivät ja sykkivät luomien alla. Aurinko oli noussut jo tunteja sitten, joten huoneessa ei ollut edes hämärää.

Vihdoin Irmeli löysi jostain kaukaa pienen aukon, josta livahti kevyeen uneen. Kännykkä tuntui piippaavan herätystä lähes saman tien. Irmeli ponkaisi pystyyn petivaatteiden keskeltä ja tuijotti hetken kauhuissaan tietokonepöytää. Hänen tulostamansa paperit olivat tiessään. Ja käytöstapakirjakin oli hypännyt taianomaisesti takaisin hyllyyn.

Pöydällä olivat vain äidin helmet ja isoäidin antama hopeinen käsilaukku. Imeli muisti laskeneensa ne pöydälle eilen illalla ennen kuin nukahti. Pikkuruinen murena lohkesi hänen kauhustaan. Ei paljon, mutta tarpeeksi. Hän pysyisi tähän.

***

Sanat olivat tänään “laulaa” ja “väitöskirja”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s